Bruin dorpscafé met een goede keuken!

Het Cafeetje in Oosterend is een bruin dorpscafé met een goede keuken. Een lunch, diner of snack onderweg... u kunt bij ons terecht. Wilt u een biertje drinken met vrienden? Ook dan heten wij u welkom.

Over Het Cafeetje, Oosterend

Het Cafeetje is gevestigd in het centrum van Oosterend (Texel), tegenover de kerk. Een bruin cafe met een ontspannen sfeer en een plek waar je goed kunt eten met ambachtelijke, Texelse producten. Een kroeg waar jong en oud, Texelaar en Toerist zich snel thuis voelt. 

Al sinds decennia is er Het Cafeetje in Oosterend, maar de afgelopen jaren zat er geen leven meer in. Voor hét authentieke dorp van Texel is het belangrijk dat inwoners elkaar ontmoeten en spreken. Twee buurmannen zagen dat dit mogelijk moest zijn en begonnen Het Cafeetje opnieuw.

De geschiedenis

In 1876 opende Cornelis Duinker hier een kruidenierswinkel en een logement onder de naam "Het wapen van Texel". In het café/logement werden rond 1890 regelmatig voordrachten en damwedstrijden gehouden. In 1907 werd er in het pand door C. de Wijn, deurwaarder op Texel, een publieke verkoop gehouden. Cornelis Duinker verkocht het logement en de kruidenierszaak in 1915 aan Leendert den Braven, landbouwer in Eierland.

Hij diende een verzoekschrift in bij B&W voor de verkoop van sterke drank. Ook nu vonden er regelmatig openbare verkopingen plaats. Ook was het café vaak het adres om in te schrijven voor de ring rijderij met paard en kar voor heer en dame boven de 15 jaar. Dit was een evenement dat destijds regelmatig werd georganiseerd in Oosterend.

In 1921 werd de zaak verkocht aan Johannes (Hannes) v/d Slikke. Datzelfde jaar trouwde hij met Trijntje Burger. Hij wilde echter geen café beginnen en startte daarom een kruidenierswinkel in het pand. Daarnaast verkocht hij rijwielen, ijzerwaren, huishoudelijke artikelen en verhuurde hij een luxe auto in 1923. In 1947 verkocht hij de winkel aan Enne Medema en verhuisde naar Den Burg.

In 1957 werd de kruidenierswinkel verbouwd tot een Spar met een twee keer zo grote zelfbedieningswinkel. In 1968 stopte Medema met de winkel en dient het pand als woonhuis. Ruim tien jaar later beginnen de families Frans Kaercher en Willem van Heeringen een horecabedrijfje met de naam 't Cafeetje, dat werd ingericht als bruin café.

In 2003 werd het café verkocht aan Arjan Trap, die het omdoopte tot eetcafé de Kroonprins. Tien jaar later is het café overgenomen door Marijn de Wolf, die de naam 't Cafeetje weer een nieuw leven gaven.

Vers van Texel


Wij gebruiken streekproducten van het eiland

Texels rund- en lamsvlees


Texelse slager Peter Haker levert ons Texels rund- en lamsvlees.

Wijnhuis Texel


Een paar deuren verder dan Het Cafeetje, zit Wijnhuis Texel, waar wij graag mee samenwerken!

Verse vis


Vis komt rechtstreeks van de Texelse visserijvloot

Texelse kaas


Kaasboerderij Wezenspyk zorgt voor de kaas.

Over Oosterend

Het authentieke dorp van Texel Oosterend heeft een sterk sociaal leven. Er is een voetbalvereniging (SVO), een toneelvereniging, een gymvereniging en een muziekvereniging (CMV Excelsior). De verenigingen organiseren elk jaar in de zomer tweewekelijks de rommelmarkt rond de grote kerk.

Eens in de vijf jaar organiseert het dorp het dorpsfeest 'Oosterend Present' waarbij het hele dorp versierd is aan de hand van een thema en een periode in de geschiedenis. Oosterenders (historisch ook 'Gortbuukers' genoemd) dragen historische kleding uit die periode, er wordt een historisch spel opgevoerd en drie dagen is er veel feest en spektakel dat zich centreert op het veld bij de feesttent.

Ook wordt er ieder jaar Strenderpop georganiseerd, waarin lokale bandjes van Texel optreden. Voor de wielerliefhebbers is er ieder jaar ook een wielerronde door de straten van Oosterend.

Voor meer informatie, zie ook de website van Oosterend.